Clicky

EHBO

Bloedneus:

We beginnen met de neus eenmalig te snuiten. Daarna de neusvleugels dichtduwen. Hierbij is het belangrijk dat je net onder het neusbeen gaat gaan duwen. Dit doe je best in de leeshouding. Het hoofd dus naar voor buigen alsof je een boek aan het lezen bent. Als de bloedneus komt door een trauma, is het ook aangeraden om ijs op de neus te leggen.

Hersenschudding:

Wanneer iemand hevig in een kopduel gaat, neerkomt met zijn/ haar hoofd op de grond, … Eigenlijk alle impact op het hoofd. Als de persoon pijn heeft aan het hoofd, duizelig is, moeilijk prikkels kan verdragen en misselijk is, dan wijst dit op een mogelijke hersenschudding. Hierbij is het goed om de persoon naar een rustige omgeving te brengen. Zeker niet verder spelen want een nieuwe impact kan het verergeren. Indien de symptomen aanhouden, is het aangeraden om een arts te raadplegen.

Verstuiking:

Wanneer iemand zijn voet omslaat gaan we gebruik maken van het acroniem ‘peace & love’

P: protectie. De eerste 3 dagen het lidmaat gaan beschermen tegen verdere schade. Dit kan via een brace of met krukken.

E: elevatie. Het lidmaat in de lucht leggen om de zwelling wat weg te werken.

A: anti-inflamatoire modaliteiten vermijden. Geen ontstekingsremmende medicatie nemen. Ontsteking is namelijk belangrijk in het genezingsproces.

C: compressie. Via tape of een steunverband. Dit helpt ook om de zwelling wat te beperken.

E: educatie. Het is belangrijk om deze stappen goed te lezen en te volgen. Een actieve aanpak is goed voor het herstelproces

&

L: load. Een optimale load op het lidmaat is goed voor het weefselherstel. Dit moet binnen de pijngrens zijn.

O: optimisme. Optimistische verwachtingen geven vaak een betere outcome.

V: vascularisatie. Vroege mobilisatie van het lidmaat en oefeningen zorgen voor meer motivatie en een betere doorbloeding van het lidmaat. Dit heeft een positieve invloed op de genezing.

E: exercise. Dit is belangrijk om de mobiliteit terug te krijgen. Het helpt ook om een nieuwe verstuiking te voorkomen.

Brandwonden door kunstgras, preventie tips:

Op kunstgras glijden kan zorgen voor brandwonden. De belangrijkste preventie tips hierbij zijn: doseer je tackle, kies de juiste positie en gebruik dit enkel als laatste redmiddel. Hoe korter de sliding, hoe kleiner de kans op een grote brandwonde. Daarnaast kan je ook vaseline gebruiken om de wrijving wat te verminderen. Je kan ook gebruik maken van een onderbroekje die fungeert als een tweede huid.

Neervallen op het veld:

wanneer iemand neervalt op het veld is het belangrijk om meteen te reageren. Kijk direct of de persoon bewust of onbewust is. Bij een onbewust persoon ga je de ademhaling controleren . Dit door 10 seconden te luisteren kijken voelen. Indien de persoon niet ademt vraag je iemand om de 112 te bellen, iemand die de AED haalt en je start de reanimatie. Je begint met 30 compressies bij een volwassene en 15 bij een kind. Daarna doe je 2 beademingen. Deze cycli blijf je herhalen. Als de AED er is plak je de pads zoals afgebeeld op de pads op de borstkas. Je steekt de elektroden in en volgt de instructies van de AED. Blijf dit doen tot de ziekenwagen er is.

Ingestuurd door Lisa Demets (kiné A-kern)