Clicky

Promotie KSV Rumbeke seizoen 1988-1989 in rasechte Hitchcock-stijl.

Bestuurslid Dirk Maesen heeft de laatste weken in zijn archief vol met krantenknipsels gedoken en kon voor de website een prachtig artikel neerpennen. Dit in de periode wanneer Dirk zelf nog zijn voetbalschoenen kon aanbinden en in het eerste eltal van KSV Rumbeke speelde eind de jaren '80. We keren terug naar seizoen 1988-1989 en Dirk stond het in de sterren geschreven..........

Het stond in de sterren geschreven….

Inderdaad, het stond in de sterren geschreven ; zoveel was zeker, KSV Rumbeke kon en zou promoveren naar 3de provinciale. Onder het voorzitterschap van Willy Olivier waren dat seizoen een resem spelers aangetrokken, waaronder Danny Decubber (ex-Club Brugge) de meest in het oog springende figuur. Verder Danny Vandewaetere (Club Roeselare), Anthony Meeremans (zoon van Werner), uw verslaggever (komende van FC Passendale dat net gepromoveerd was naar 2de provinciale) en nog enkele spelers. Onder leiding van Joris Declercq werd een would-be kampioenenploeg in stelling gebracht.

De voorbereiding verliep goed op één miskleun na, de wedstrijd op FC Lichtervelde voor de beker, waar we kansloos onderuit gingen met 3-0 ; niet toevallig ook onze eerste tegenstrever in de competitie.

Die eerste wedstrijd verliep heel stevig en heel gesloten tot 2 minuten voor tijd op een hoekschop een afgeweerde kopbal van Franky Houthoofd binnengeduwd werd, 1-0 en de kop was eraf.

De eerste 7 wedstrijden werden allemaal gewonnen maar bij de buren van VK Kachtem liep het eveneens als een trein. Op speeldag 8 stonden aldus twee ongeslagen ploegen tegenover mekaar op het terrein van VK Kachtem, bij de fabriek van Demets. Ongewoon voor die tijd al maar er waren om en bij de 400 toeschouwers voor een wedstrijd top 4de provinciale. Na een kwartier kwam KSVR voor de eerste keer in de competitie op achterstand, maar 10 minuten later pegelde Danny Decubber vanop 25 meter een vrije trap staalhard rechtdoor in de benedenhoek, 1-1 en alles te herdoen. De stand veranderde niet meer hoewel KSV Rumbeke de betere ploeg was en een resem kansen kreeg. Pech en doelman Viaene hielden de netten evenwel schoon.

1.150 (!) toeschouwers

De competitie kabbelde verder en in een reeks van 15 ploegen (het kunnen er ook 13 geweest zijn) kregen we 2 speeldagen voor het einde volgende tussenstand: op plaats 1, KSV Rumbeke met nog 2 wedstrijden te gaan (Kachtem en Kanegem) en VK Kachtem op plaats 2, één punt minder en nog 1 wedstrijd te spelen (op KSV Rumbeke).

De wedstrijd Rumbeke – Kachtem op het Sportpark werd bijgewoond door 1.150 (!) toeschouwers. Het veld was rondom door toeschouwers ingevuld, du jamais vu….

Voor Kachtem de laatste kans om nog over Rumbeke te springen en eventueel kampioen te worden. Rumbeke werd in de beginfase overklast door de gretigheid van Kachtem en stond na 20 minuten 0-3 in het krijt. Rumbeke bakte er niets van en verloor finaal met 0-4. Gezien er toen nog met 2 punten bij een overwinning gewerkt werd, sprong Kachtem over Rumbeke en telde 1 punt voorsprong, maar Rumbeke moest enkel winnen op Kanegem om opnieuw over Kachtem te springen en finaal kampioen te worden.

De week erop was Rumbeke nog niet hersteld van de klap en verloor opnieuw kansloos in Kanegem met 2-0. Die ploeg was in de heenronde ook komen winnen op het veld van Rumbeke, de eerste zaterdagavond wedstrijd ooit in Rumbeke, 0-1 na een wedstrijd éénrichtingsverkeer doel Kanegem.

Een eindronde die achteraf de titel Hitchcock meekreeg.

Slot van de competitie: Kachtem kampioen, Rumbeke naar de eindronde. Een eindronde die achteraf de titel Hitchcock meekreeg. De eindronde verliep toen met een halve finale en een finale telkens met heen en terug. De puntentelling was zoals in de competitie maar het aantal doelpunten telde niet mee. Dus 1x winnen en 1x verliezen is een gelijke stand, ongeacht het aantal doelpunten.

Eerste wedstrijd op SK Torhout werd een makkelijke 0-2 overwinning. De week erna in de thuiswedstrijd kwamen we snel op achterstand en dat bleef niettegenstaande vele kansen ook de eindstand. Verlengingen dus. Na 1 minuut opnieuw op achterstand. Aan de rust nog steeds 0-1 in het voordeel van Torhout. In het tweede kwart sloeg Rumbeke evenwel toe ; in 2 minuten tijd werd de achterstand omgezet in een voorsprong 2-1 en de schaapjes op het droge dacht iedereen. Mis, in de werkelijk allerlaatste seconde nette Torhout de 2-2. Einde en strafschoppen dus.

Eerste strafschop Rumbeke gemist, Torhout scoort. Zo gaat het gelijk op tot 3-4 voor Torhout ; bij de laatste strafschop scoort Rumbeke de 4-4 maar volstond de laatste penalty voor Torhout om door te stoten. Keeper Corijn redt evenwel en aldus 4-4 na de eerste reeks. Vervolgens nam Serge Demaître de volgende strafschop die in doel verdween. Torhout moest nu scoren maar miste opnieuw en Rumbeke door naar de finale tegen…..Kanegem, het zwarte beest uit de competitie.

Eerste wedstrijd op Kanegem. Na twee nederlagen (0-1 en 2-0) in competitie loopt Rumbeke nu tegen een 3-0 nederlaag aan. Niet echt veelbelovend dus voor de week erop. De week erop speelde Rumbeke zeer gesloten en energiek en kwam halfweg de eerste helft op voorsprong via Francis Dumortier, het eerste doelpunt tegen Kanegem in 4 wedstrijden. In de tweede helft werd nogmaals gescoord, 2-0 dus en opnieuw verlengingen.

Na 15 minuten was de stand nog 0-0. In de tweede verlenging op 5 minuten voor het slot werd een aanvaller op rechts brutaal onderuit gehaald maar de scheidsrechter gaf spelvoordeel waaruit Danny Vandewaetere de treffer van de promotie nette. Boel op stelten want Kanegem dacht aan een fout. De ref hield terecht voet bij stuk en Rumbeke promoveert naar 3de provinciale… zoals het dus in de sterren geschreven stond.

Achteraf één winnaar: de kantine….

Tekst: Dirk MAESEN